Säsongsbaserad moral

Läser i Damernas Värld och slås av att allt är en fråga om kommers. Är det snyggt och säljbart går vi med på vad som helst skulle man kunna sammanfatta Martina Bonniers syn på ekologisk hållbarhet. Det är verkligen en sådan hållning som kommer rädda världen, tills den dagen ekologi är ute och diamanter och olja är på tapeten igen. Då kan vi nog glömma allt vad hållbart mode heter. För ni vet väl att modet går i cykler?

Annonser

6 thoughts on “Säsongsbaserad moral

 1. Hållbarhet är ingen trend. Det är varaktigt. Eller. Vissa delar kommer säkert gå över. Men grundtanken kommer finnas kvar. Vi kan inte glömma och tvärvända. It’s now or never.

 2. I.S skriver:

  Borde är ett annat ord än är. Jag upplever det som att när tidningar som Damernas Värld göra sådan här ”satsningar” så är det inte för att de bryr sig om miljön utan om konsumtionen.

 3. Självklart är det en anpassning från Damernas världs sida. Självklart är det en delikat balansgång mellan hållbar konsumtion och massiv konsumtion, även för oss som är engagerade i frågan. Ska Rättvisemärkt vara en del av Buy nothing day? Till exempel. Men jag vidhåller: det faktum som DV måste anpassa sig efter – grundtanken – kommer att finnas kvar. Men jag tror att vi måste gå ännu längre. Hm. En fika så vi kan diskutera detta i detalj? 🙂 Känner mig något fragmenterad och har bråttom till min Rättvisemärkt-cirkel, speaking of…

 4. Calle skriver:

  ”Shoppa dig till en bättre värld”. Nja, jag är också skeptisk. För att ekologisk konsumtion ska fungera så måste det ju vara istället för icke-ekologisk konsumtion. Det blir ju bara värre för planeten om man slänger ut sin garderob och ersätter den med en uppsättning ekokläder enligt livsstilsmagasinmodellen. Det är som att ta ett extra glas lightläsk för att det är nyttigt. Det är ju bara nyttigt jämfört med vad det ersätter. Och lightläsk är ju inte så himla nyttigt heller så det var kanske inget vidare exempel men you get the point. Typ som att hälla på lite extra miljömärkt tvättmedel för att det skulle vara bra för miljön. Nej, Less is More.

 5. Fast det där resonemanget funkar ju bara om det är ekologi vi diskuterar Calle (och det är det kanske). Om det är etik och rättvis handel måste vi ju kasta in ytterligare en aspekt i mixen: de människor som lever på att producera det vi väljer att konsumera. I det finns det ju en inneboende konflikt mellan miljö och etik som jag hoppas att ingen upptäcker. Ta i trä. Men i övrigt håller jag med om att less is more och lagom är bäst. Vi måste minska vår konsumtion men se till att det vi faktiskt konsumerar (för ytterst få är självförsörjande i detta land) är ekologiskt och schysst.

 6. Calle skriver:

  Jo, men även om vi önskar allt gott åt fattiga producenter som vill resa sig ur fattigdom så kan vi ju inte överkonsumera deras produkter bara för att pressa upp deras tillväxt. Om vi ska konsumera mindre så måste det tyvärr också slå mot producenter i Syd. Det är nog ofrånkomligt. Att pumpa upp en finansbubbla genom ständigt ökad konsumtion blir inte mer hållbart bara för att man gör det utav omtanke om människor i Syd. Fast tanken är ju godare förstås…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: