Gör om gör rätt

Då jag till min stora irritation upptäckte att Studentmagasinet hade knepat och knåpat i min senaste krönika och därmed tagit bort lite av dess charm republicerar jag den nu här för att få någon form av (intern) upprättelse.

När det ekar tomt i plånboken

Finanskris, lågkonjunktur, börskrasch. De senaste månaderna har den ekonomiska krislinguan varit ständigt närvarande i våra medvetande. Känslan av akut kris har varit total men för en framtida kulturarbetare och student märks detta knappt. Allt är ju precis som vanligt.

Hurså kan man då fråga sig; har inte saker blivit ännu lite värre ? Nja, svarar jag och undrar om det över huvudtaget KAN bli värre. Det många just nu upplever är precis det som många redan har upplevt och fortsätter uppleva. Men nu är de drabbade övre medelklass och starka anhängare av den fria marknaden. Inte skulle de hamna i samma situation som trädkramande flummare till litteraturredaktörer och andra konstutövare!
I ett pressmeddelande från förlaget och tidskriften Glänta citeras kulturminister Lena Adelshon Liljeroth: ”Skulle vi leva på marknadens villkor skulle en hel del kultur få slå igen.” Resten av meddelandet konstaterar att nu kan inte ens finansmarknaden leva på marknadens villkor och ger de inblandade en rad konkreta tips kring hur man klarar krisen, skrivet med samma nedvärderande ton som kulturarbetare har fått möta i decennier.

Skillnaden är att finansmarknaden inte lever på marknadens villkor. Medan kulturen blir styvmoderligt behandlad som en paria i ekonomiska sammanhang är näringslivet något livsnödvändigt, oavsett om den på egen hand trampar i klaveret. I alla fall om man får tro politikerna. 1.500 miljarder i stödpengar skall rädda marknaden. 80 miljoner kronor tilldelar regeringen kulturen år 2009. Och då talar vi om en bransch som inte är förföljd av fallskärmar eller spekulation med andra människors pengar. Så nej, förvänta er ingen sympati från mig. Jag säger snarare: Welcome, nationalekonomer, to the dark side.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: