Rättssäkerheten

Återigen har domaren i Piratebay-målet blivit anklagad för jäv. Denna gång för att han dömt till fördel för medlemmar av samma förening som han själv är del av. Ungefär samma sak som Piratebay-målet med den stora skillnaden att det nu handlar om däck och inte om film och musik. Till skillnad från det förra målet är jag osäker på om detta kan klassas som jäv, här handlar det ju faktiskt inte om att Tomas Nordström har en böjelse åt det ena eller andra hållet i en rättslig fråga utan om att han är bekant med personerna i fråga som sköter försvaret för BMW. Men hur kan det undgås i en liten arbetskår? De flesta domare, advokater och åklagare inom samma stad är bekanta med varandra. De rör sig i samma nätverk och umgängeskretsar. Det är inte mer konstigt än att de flesta som undervisar på universitet är bekanta med varandra på ett eller annat sätt.

Därmed inte sagt att det i fallet Piratebay är försvarbart, men där handlar det som sagt om en helt annan situation. Där är domaren, som skall vara objektiv, uttalat medlem i föreningar som anser att den anklagade parten gör fel och det i sig väcker frågan om jäv.

Det jag dock undrar över i den här frågan är inte domaren i sig utan de kommentarer som fälls i koppling till artikeln: är människor på allvar dumma i huvudet? Kommentarerna är så färgade av Piratebay-målet att de inte verkar kunna se skillnad på dessa olika mål. Dessutom så verkar de tro att allt kommer lösa sig genom att rösta på ett enfrågeparti som inte bryr sig det minsta om svensk lagstiftning utöver rätten att ladda ner material på internet. Det kommer verkligen resultera i att vi blir tryggare. Och om den rättssäkerhet som dessa kommentatorer förespråkar skulle bli rådande (exempel 20-40 års fängelse för jäv i försök att återställa förtroendet för rättsväsendet) så flyttar jag heller till ett rasistiskt Danmark än bor i ett arbiträrt Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: