Tack Ragnar för att du vill amma!

Hej Ragnar!

Jag diggar dig. Inte enbart för att du har ett behov av att amma ditt framtida barn utan också för att du nu har satt igång ett litet helvete bland företrädare av den heliga och naturliga kvinnan. Som du säkert märkt så är de flesta av dina belackare kvinnor. Ta till exempel Malin Wollin aka fotbollsfrun som hellre lever i ett stenålderspatriarkat än ser än man överta eller dela privilegiet att få sina bröstvårtor ömma och söndertuggade. Till synes är hennes argument att det skulle vara avtändande med en man som kan och vill amma.

Och visst, amning (på båda hållen får jag tillägga), är inte det sexigaste som kan tänkas. Men är det verkligen där skon klämmer? För jag tror inte det. Alla som skriker om att manlig amning är naturvidrig, kvinnans privilegium och utöver det äckligt verkar mest upprörda över att kvinnans funktion som ombesörjare fråntas henne. Och att det i förlängningen kan innebär, ve och fasa, att en del kvinnor inte ser det som självklart att ha det slutgiltiga ansvaret för barnets överlevnad.

Så vad är problematiken här egentligen? Är vi rädda för att barnet ska bli traumatiserat? Att mammorna ska förlora en speciell närhet till barnet, en närhet som vi inte vill att fadern delar? Eller att blivande fäder ska behöva ta ett ansvar som vi ser som onaturligt?

Tydligen är det fullkomligt möjligt för män att producera mjölk. De har en naturlig förutsättning för detta ändamål, om än inte lika utvecklad. Men det spelar egentligen ingen som helst roll. För vårt motstånd kring detta handlar uppenbarligen inte om huruvida det är naturligt eller inte. Naturen har redan sagt sitt: män kan amma även om det är ett undantag (läs här och här). Vad vi verkar ha svårt att greppa är att de faktiskt kan göra det. För våra föreställningar kring det hela är fastlåsta vid en ammande moder. Allt annat är onaturligt, även om naturen själv verkar klara av det hela.

Själv kunde jag inte bry mig mindre om vem som ammar eller inte. Den fullkomligt onaturliga bröstpumpen som ammande kvinnor använder sig av titt som tätt verkar fungera fenomenalt bra i sammanhang där mannen vill vara delaktig i utfodringen. Om nu någon man vill ta steget än längre så varsågod. Vem kan det skada egentligen? Förutom Malin Wollins libido.

Annonser

2 thoughts on “Tack Ragnar för att du vill amma!

  1. I.S skriver:

    I'll check it out!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: