Eller så är du bara ohyfsad

Jag gillar verkligen svepande generaliseringar. De ger en viss ordning i tillvaron och jag känner en viss tillförsikt i att det faktiskt är ganska lätt att urskilja generaliseringar mot sanning om man bar höjer nästippen ett par centimeter.

Vad jag däremot inte gillar är dumheter. Och sådana finns det ett antal av. Vi kan börja med dagens som går att läsa här. För den oinitierade kan jag berätta att vi i Malmö har gått och fått en tunnel. En lång fin tunnel som sträcker sig under hela Malmö över till det förlovade Köpenhamn. Denna tunnel har bland annat inneburit inställda tåg, otaliga förseningar och en hel del förvirring. Tydligen beter sig människor också som lantisar när de ska ta sig på tågen. Trängs som boskap gör de små liven.

Summan av kardemumman är att Lund och Malmöborna inte vet hur man för sig. Hur man går på gatorna eller står i en rulltrappa. Om vi jämför med Stockholm (denna etikettens högborg…) är vi allt riktigt bakom. Och visst är människor ohyfsade sett till dessa oskrivna regler som ännu inte existerar. Visst kan jag bli vansinnig när dubbeldäckarbarnvagnen med tillhörande föräldrapar tar upp den en meter breda trottoaren. Men att tillskriva detta beteende till lantlighet är väl ungefär lika kvalificerat som att förklara att kvinnor föredrar rött för att de plockade bär i skogen för tiotusen år sedan.

Själv har jag pendlat både mellan Lund-Malmö, Malmö-Köpenhamn och Malmö-Lund under ganska långa perioder i mitt liv. Det har definitivt inte varit något glädjeämne om vi säger så. Var enda litet fel som finns i boken har inträffat under de här resorna och det har varit uppenbart att Skånetrafiken vare sig har kapaciteten eller lusten att ta hand om regionens pendlare. Den ackumulerade frustration som man känner av vid Skånes perronger har inte med provinsiella beteenden att göra utan rätt och slätt att människor är irriterade till den punkt att de inte längre bryr sig. Omständigheterna brukar ta fram det värsta ur människor.

Detta i sin tur ursäktar ingenting. Det finns inga som helst orsaker till att vara ett själviskt litet monster vart du än rör dig. Men ohyfset har inget provinsiellt ursprung. Det bosätter sig i oss alla, hög som låg, bondtölp som storstadsråtta. Det hittar till och med vägen till krönikörer på Sydsvenskan.

 

Annonser

2 thoughts on “Eller så är du bara ohyfsad

  1. Isabella Salomonsson skriver:

    Hittade hit när ja googlade mig själv 😛 Så från en Salomonsson till en annan; Kunde inte sagt de bättre själv.

    Skulle katogorisera artikeln du kommenterade som hets mot folkgrupp! 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: